KORT PÅ SVENSKA
ALEXANDERSTEATERN – I HJÄRTAT AV HELSINGFORS OCH I HELSINGFORS HJÄRTA
Vi är stolta över att Alexandersteatern länge varit, och fortfarande är ett etablerad centrum för Helsingfors kultur liv. Vår scen lever ett aktivt liv – för att inte nämna våra övningsutrymmen och kontor.
Teatern i sig passar utmärkt för gästspel: vi erbjuder ypperliga utrymmen för alla former av konserter, teaterföreställningar och dansevenemang. Vi kan också hjälpa till med att förverkliga egna evenemang och privata tillställningar. Vår tekniska utrustning möjliggör att vi kan ta emot de mest krävande nationella och internationella gästspelen.
Många stora dans grupper spelar, tränar och har kontor på Alexandersteatern. Fasta hyresgäster är bl.a. Compañía Kaari & Roni Martin, Tanssiteatteri Tsuumi och Opera BOX.
Huvudsalongen, med en historisk atmosfär och full utrustning rymmer ca 500 personer. Vi erbjuder även cateringservice i foajén.
Det finns fem övningsrum och en hel del kontorsutrymmen under samma tak. Ett mångsidigt utbud med hög standard: från opera till dockteater är en viktig del Alexandersteatern tillvaro. Festivalprogram av Helsingfors festspel, Russian Seasons och Baltic Circle har berikat programmet ytterligare.
HISTORIA
I början av 1800 talet gästades Helsingfors av teatergrupper från Sverige, Estland, och Ryssland och t.o.m. Italien och Tyskland. Detta ändrades då Nikolai Adleberg blev Finlands generalguvernör och grundade en Rysk teater med stöd från tsarens fonder.
Byggnadsarbetet började i april 1876 och var färdigt 1879. Alexandersteaterns huvudsakliga syfte var att betjäna den lokala ryska garnisonens soldater. Tegelstenarna för den utsmyckade teatern transporterades från Åland.
Finska nationaloperan flyttade in i huset 1918 och Finska national baletten 1922. De stannade till 1993, då de flyttade till det nya operahuset vid Tölöviken. Alexandersteatern är därmed en viktig del av Finlands kulturhistoria. För att kompensera för förlusterna hyrdes teatern ut: t.ex. uppträdde Sandbergs och Fröbergs svenskspråkiga grupper på Alexandersteatern åren 1881-1883.