KERES -baletti 29.10.2018

”Shakki on monipuolista. Urheilulajina ehkä vähemmän kiehtovaa kuin taiteena tai kahden ihmisen välisenä kaksintaisteluna." 
– Paul Keres

Baletin keskipisteessä on virolainen shakkimestari Paul Keres, joka on ansainnut maailman shakkiareenalla arvostetun aseman ja nauttinut melkein kansallissankarin maineesta, mutta jakanut myös maansa ja kansansa traagisen kohtalon. Baletissa kohtaavat kaksi täydellistä maailmaa: shakki pelin ja ajattelun täydellisyyden ilmentymänä ja baletti – musiikin ja tanssin taiturimaisena yhdistelmänä. Molempien maailmojen kuvioissa on jotain verrattoman selkeää ja kaunista.

Musiikin säveltämiseen ovat oman säväyksensä antaneet toisaalta shakin akateemisen pelin rytmi ja tempo, shakkinappuloiden tyylikkyys, mustan ja valkoisen minimalistinen kokonaisuus, mieletön kontrasti ja jännite, joita seuraa myös Keresin lempeä luonne, joka vedettiin mukaan maailmanpolitiikan hirmumyrskyn lailla kuohuviin tapahtumiin. Inspiroiva samanlaisuus on myös musiikin ja shakin aikakäsityksessä: reaaliaika vastaan tunnemaailma, elettävä aika.

Koreografia & ohjaus Teet Kask, sävelllys: Timo Steiner, Sander Mölder, libretisti: Andri Luup, lavastaja: Ülar Mark, valaistus: Margus Vaigur, videotaiteilija; Taavi Varm, tanssijat: Viron kansallisbaletin tanssijat, kuoro: Viron filharmonian kamarikuoro, YXUS Ensemblen.

Tukijat: Viron tasavalta 100
Eesti Muusika Päevad – Viron musiikin päivät

 

 

 

Ma 29.10. klo 19

Kesto 1 h 30 min, sisältäen väliajan

Liput 44 / 37 / 26 €